Ergonomi...

Det var Onsdag igår. Onsdag i skolan = göra ingenting. Det gjorde jag inte heller. Så här kul har man på lektionerna när man går Teknik:
image2
Det var väldigt roligt :) Och den sitter kvar, går inte att tvätta bort, så nu har jag alltid någon med mig om jag behöver prata :P


Mitt-i-natten-fika

Jag satt vid datorn i källaren mitt i natten när jag plötsligt fick ett msn-meddelande. Åh, vem mer än jag är uppe så här sent undrade jag och kikade nyfiket efter. Det var från Annika. "Nu har jag bakat bullar" stod det, "alla är till dig." Så jag gick upp ur källaren och där i köket var det värsta mys-pyset med tända ljus och bullar och bara jag Annika och mamma. Det var jätte-goda bullar, mandelmassa och kardemumma med strössel på, dom allra finaste man kan tänka sig, och dom är bara mina! Så vi satt där i natten, alla tre, och bara hade det mysigt och åt bullar och drack mjölk...
image1

FAN!!!

Nu är jag inte glad! Jag hade skrivit ett jätte-långt inlägg om min stressiga morgon (som bla innefattade en cykel i en buske och sprinter-siri på väg till skolan) och så försvann allt bara. Det var som sagt inte kul! Jag skulle förhandsvisa inlägget och sen bara försvann det! Ironiskt nog avslutade jag det med att skriva att någon person med stort inflytande var på min sida. Hahaha... det var fel. Jag har ingen på min sida!

Konsten att känna sig liten

Ibland känner jag mig liten. Ibland känner jag mig minst i hela välden och ibland bara allmänt liten. När jag kommer på att det bor ca 6 miljarder människor på jorden och att det kommer mer och mer hela iden då känner jag mig som..  ..som en väldigt liten person. En mini-liten person. Som en dvärg. Nu kommer jag skriva saker som kommer låta mesigt/emo, men var lugn, jag är fullt medveten om det. När man tänker att man är en människa bland 6 miljarder andra så undrar jag vad detär för mening med allt egentligen. Om jag dör spelar ingen roll alls och det kommer inte att märkas.Vem märker när ett plankton dör? Ingen. Nä nu blev det allt lite väl dystert här och det var inte meningen från början. Jag tänkte skriva om det andra sättet att känna sig liten på. Jag kände mig liten idag till exempel. Jag hade tagit på mig jackan, knytit skorna och skrivit en prydlig liten lapp innan jag gick. På lappen stod det: Kakao, smör, choklad-kaka, ägg, 2 mjölk och chips. Jag gick in på ica och plockade allt jag skulle ha och började gå mot kassorna när jag kom på: jag hade glömt chipsen. Jag svängde 180 grader runt och begav mig med bestämda seg mot chipshyllan. Och som de flesta vet så står chipsen alltid travde på varanda och den sorten man ska ha är alltid högst upp. Så var det självklart för mig. Jag sträckte mig, nådde inte riktigt, ställde mig på tå, nådde inte nu heller, sträckte ännu mer på mig och äntligen! Jag snuddade vid chips-påsen! (i ca en sekund, men ändå). Det måste ha sett lite lustigt ut. En inte så stor tjej i rutig kappa men en korg på armen full med mat som småhoppar mot chipsen. Som ur var kom en gubbe och hjälpte mig, eller gubbe och gubbe, en man var det väll egentligen. Och det var som sagt tur för precis bredvid mig stod ett dipp-ställ som vajjade farofyllt på gränsen till att tippa över.Det här är en situation där jag ocskå känner mig liten, som en dvärg. Fast på ett annat sätt.

Spänning i varadgen

I eftermiddags var jag ute och gick en promenad som jag brukar göra. Jag tog min vanliga runda längs älven och traskade raskt på medans jag lyssnade på min iPod. Jag lyssnade på "Navid Modiri och Gudana - Hennes hemlighet" när plötsligt: Klutt! Ni kan ju förstå att jag blev smått förvånad... Jag är ute och går en helt vanlig runda längs älven när en enorm mås-skit helt plötsligt landar en meter framför mig! Mitt tillstånd kan beskrivas som skräckblanad förtjusning, det är ju fakiskt inte varje dag något så spännande händer. Nu fick jag ju tack och lov inte skiten i huvudet och min promenad fortsatte utan några andra spänande händelser. Men, tänk om jag inte hade behövt sakta in farten vid övergångsstället? Då hade jag kanske kommit dit i lagom tid. Hehe, ush vad äckligt om jag hade fått den i huvudet... men helt osannolikt är det inte jag kommer få det. Men hallå, kanske någon tänker, det är ju inte så ofta som folk får mås-skitar i huvudet! Och det är sant. Men ju mer osannolikt det är för något att inträffa desto säkrare är det att det gör det. Om man till exempel ska lotta om vem som ska göra den hemska/pinsamma grejen,då är det ju helt självklart att det är en själv som blir lottad. Om det nu inte hade kommit en bil och jag hade fått den i huvudet, hur hade min trevliga promnad då sett ut? Det finns tre alternativ:

Promenad nr 1, jag märker inte skiten utan går på som vanligt
Varför stirrar folk så på mig undrade jag när jag gick. Är det något fel på mig eller? Jag fortsätter att gå och stirrar surt tillbaka på alla som jag möter, några barn med fula cykel-hjälmar som hänger ner över halva de snoriga ansiktena cyklar förbi på ettans växel och deras ben snurrar runt som hamster-hjul. Dom skrattar lite förläget åt mig. Vad fan tänker jag, har jag smuts i ansiktet eller har jag trampat i hundbajs ellr något annat otrevligt? Jag kollar skorna mendet är inget där, jag tar upp mobilen och tar ett kort på ansiktet men hittar inget som inte brukar vara där. Nähä tänker jag och går ovetande vidare, tänker att alla andra kanske bara har en bra da eller nått. Mitt misstag märker jag när jag kommer hem och tar av mig jackan och får nått letigt på fingrarna. Fan tänker jagoch går upp och duschar och skäms i min tysthet.

Promenad nr 2, jag märker skiten och springer hem
Splatt. Vad fan var det?! jag lyfter handen och känner efter på huvudet, något kladdigt rinner i håret. Jag skyndar mig hem så fort jag kan utan att dra till mig uppmärksamhet och hoppas att ingen ska se något. Jag hoppas innerligt att jag inte ska möta någon på vägen hem och tvättar bort skiten såfort jag kan.
eller
Splatt. Vad fan var det?! Jag lyfter handen och känner efter på huvudet, något kladdigt riner i håret. Jag förstår vad som har hänt och förbannar allt som har fjädrar och kan flyga. Jag försöker ta bort det mesta med några löv vilket resulterar i att det kladdar in sig ordentligt i håret. Arg och med bestämda steg tar jag mig hemmåt och glor upproriskt på alla jag möter så att dom troligtvis unrar vad jag är för en missanpassadungdom och vilken anstalt jag har rymmt ifrån. Väl hemma tvättar jag bort skiten så fort jag kan medans jag rabblar långa barnförbjudna ramsor.

Promenad nr 3, jag märker skiten och går vidare
Splatt. Åh nej, vad var det för något? Jaha, som jag trodde, jag har en sor mås-skit på huvudet. Hurra det här dagen hade verkligen inte kunnat bli bättre (ironi, ironi, ironi...) Jaja, jag är nog inte den enda som går runt med bajs i håret tnke jag och fortsätter min promenad lyssnandes till Little things med Lily Allen. Jag ler mot alla jag möter och förklarar glatt att fågelskit minsann är bra för håret, det är det nya i Hollywood. Sen när jag kommer hen tvättar jag håret och skickar en tacksam tanke till måsen som blev nödig i precis rätt stund för att förgylla min vardag.


Men som tur var missade jag skiten med en meter.. annars hade nog alternativ 2a eller b intrfäffat.

Tvekan

Nu har jag varit och rotat bland gamla skolsaker igen och jag hittade en liten grejj jag har skrivit om tvekan. Tvekan är en jobbig sak och svår att sätta ord på...

En gång när jag tvekade...


...var en kall och regning oktobereftermiddag. Solen gick knappt att skymta för de tunga grå dimmolnen som sakta rullade över gatorna i den lilla staden. Luften var rå och kall och sjön låg kav lugn, grå av spegelbilden från himlen. I en skola i utkanten av ett industriområde hade en teknik-trea precis slutat sin svenskalektion och bara en lektion kvarstod innan de var fria från helvetet. De enda två tjejerna i klassen, jag och Johanna, gick tillsammans mot skåpen för att byta böcker och fortsatte sedan i sakta mak mot studielandskapet.

-Vi tar sofforna va? sa Johanna. Jag nickade jakande och styrde stegen mot de fläckiga smutsblå sofforna som så många gånger förr. I ögonvrån kunde jag ana skymten av Godisautomaten. Min blick sögs ofrivilligt mot den och hjärnan började frenetiskt arbeta.


I det ögonblicket började min tvekan. Hur skulle jag göra? Det var ett riktigt svårt beslut att fatta, eftersom det fanns så många faktorer som påverkade. Jag började väga fördelar och nackdelar mot varandra, och nu i efterhand kan jag tycka att jag kanske var lite schizofren. Ungefär såhär tänkte jag:

Åh, godis, socker, gott! Nej, nej, nej. Det är faktiskt onyttigt. Men väldigt väldigt gott. Ja, men det är inte bra att äta för mycket socker, man kan faktiskt bli beroende. Nejdå, inte om det bara är en gång, en gång är ingen gång, eller hur? Men tänk på miljön då, den blir förorenad bara för att alla i-länder ska svulla över i onyttig överkonsumtion. Choklad. Choklad. Choklad. Du blir tjock. Men jag ska faktiskt träna sen. Tjockis! Jag har faktiskt inte ätit något onyttigt på.. hm.. Du äter alldeles för mycket socker. .. en hel dag. Jag förtjänar det här, en hel dag i skolan tar på krafterna. Det är bara en lektion kvar, det klarar du. Nej, måste ha socker nu!! Jag förtjänar det här. Jag ska träna sen.

Det är som att ha en ängel och en djävul på vardera axeln som försöker övertala en om vad som är rätt och fel. Fast i det här fallet är det en kombinerad skolsköterska/hemkunskapslärare på ena axeln och min inre godisgris på den andra, fast inte en söt minigris utan snarare ett fult fett svin med djävulshorn i pannan (och små svarta tufsiga vingar).

-Hm, Godisautomaten ser väldigt inbjudande ut, sa jag. Man kanske skulle ta och köpa en godisbit...

-Åh, får jag smaka en liten bit? frågade Johanna. Det avgjorde det hela, för nu skulle jag ju inte vara ensam om att synda, så jag svarade lättad:

-Självklart! Vi reste oss upp och gick mot Godisautomaten. Den tornade hotfullt upp sig mot oss ju närmare vi kom och kastade avlånga skuggor över våra ansikten.


-Vilken ska du ha? frågade Johanna. När hon sa det började jag tveka igen. Vilken fanns det mest godis i, vilken var billigast, vilken gillade jag bäst? Det finns ca 10 stycken olika slags choklad-godisar i en sådan automat, så du kan förstå vilket kval jag var i. Snabbt sorterade jag ut de tre jag tycker bäst om av dom som fanns; Geisha, Twix och Kexchoklad. För att göra saken ännu värre än den redan var började lektionen, så jag var tvungen att bestämma mig på en gång. I detta ögonblick kändes det som min mage åkte bergochdalbana, upp och ner. Jag var tvungen att välja, så snabbt valde jag bort kexchokladen eftersom den smular. Nu hade jag två stycken kvar och tiden höll på att rinna ut. Geisha eller Twix, Geisha eller Twix, Geisha eller Twix? Aaaaahh! För att underlätta tänkta jag ta den som var billigast eftersom jag är väldigt snål av mig, men ve och fasa! De kostade lika mycket! Snabbt som attan tryckte jag in nummer 37 på displayen och en Geisha ploppade ut med ett pip. När jag gick därifrån kände jag riktigt hur Twixen glodde mig elakt i nacken som om den försökte få mig att känna dåligt samvete över mitt dåliga val. Men jag ignorerade den och gick vidare in i klassrummet.


Vad var det då som fick mig att välja Geishan? Som jag nämnde förut så är jag väldigt snål och den snålheten avgjorde mitt val. Det pinar mig att erkänna detta, men jag valde Geisha eftersom det är fem chokladbitar i den. Jag och Johanna är två personer och eftersom jag köpte godisen skulle jag alltså få tre bitar och hon två. I Twixen är det bara två bitar, så då skulle vi ha delat lika. Mycket av tvekan när jag valde mellan Geishan och Twixen gällde det här med min snålhet. Och i efterhand fick jag dåligt samvete... 

Jag ska sluta vara så självisk. Jag lovar... tror jag.


Döden ligger lågt

Jag satt och kollade lite gamla skolgrejjer när jag hittade en recension av Döden ligger lågt. En av de bästa böckerna någonsin..

Terry Pratchett - Döden ligger lågt

Boken handlar om vad som händer i skivvärlden när Döden har fått sparken och världen svämmar över av livskraft. Döden lever nu ett stilla liv som dräng hos fröken Fylkegrav i den enda byn på hela skivan där invånarna dansar träskodansen på rätt sätt. Eftersom han inte kan kalla sig för Döden byter han namn till Kalle Port. Nu när Döden för första gången har Tid funderar han på det där med livet och det där med människor. Han försöker passa in genom att spela sin roll som bussige gamle Kalle Port. En dag räddar han en liten flicka ur ett brinnande hus. För att hon ska överleva ger han henne lite av sin Tid. Han märker att Tiden i hans timmglas håller på att rinna ut och att han snart ska dö. Därför förbereder han sig för mötet med den nya Döden och försöker komma på ett sätt att komma undan den, det som ingen hittils har lyckts med. På kuppen lyckas han dessutom bli omtänksam och förstår sig på livet och människorna lite mer.


Det var lite om en väldigt bra bok, orkar inte skriva ner allt. Den handlar ju om Windel Poons också, som inte lyckas med att dö...
Läs den här boken, den är riktigt bra!!

Miljö och mat

jag gjorde ett arbete i naturkunskapen som jag tyckte var intressant.

Inledande fakta

15-20% av energiåtgången i i-länderna förbrukas av matproduktion. En femtedel av Sveriges utsläpp går till livsmedelsindustrin, samt transportering av mat. En tredjedel av de värdena är energiåtgång till snacks, godis och drickor. Växthusgasutsläpp är metangas, lustgas och koldioxid. Det mesta utsläppet av koldioxid kommer från köttproduktionen och från livsmedelstransporter.

                             Växthuseffekten

Strålning från rymden och solen träffar jorden och en del strålning reflekteras tillbaka ut i rymden. Den strålning som inte åker tillbaks ut i rymden har blivit hindrad av olika gaser i atmosfären som gör att strålning med en viss våglängd studsar tillbaks mot jorden igen. Gaserna i atmosfären som stoppar strålningen är bland annat koldioxid, vattenångor, metan, ozon och dikväveoxid. När mängden gaser av de slagen ökar i atmosfären kommer mer strålning att stanna kvar i jordens atmosfär.  

Om växthusgasutsläppen ökar kommer medeltemperaturen öka, vilket leder till att vattentemperaturen ökar och glaciärerna smälter. Skulle det hända kan golfströmmen ändras. Golfströmmen är en ström som går förbi Skandinavien med varmt tropiskt vatten, det är den som gör att vi har ett så milt klimat. Skulle golfströmmen ändras skulle vi få ett mycket kallare klimat.

I Sverige står jordbruket för en tredjedel av kväveutsläppen. Metangas är farligare för växthuseffekten än koldioxid. Över hälften av Sveriges metangasutsläpp kommer från korna. Koldioxiden kommer bland annat från förbränning av fossila bränslen. Koldioxid omvandlas av växternas fotosyntes till syre. När man avverkar stora mängder skog ökar halten koldioxid i luften.

25% av växthuseffekten kommer från vår matproduktion, 18% av det kommer från vår djurhållning. Utsläppen från livsmedelsindustrin påverkar miljön mer än all transport i världen.

Utsläppen av växthusgaser påverkar inte klimatet direkt utan visar sig först efter ett par decennier. Den klimatförändring vi har idag är alltså ett resultat av utsläppen av växthusgaser för några decennier sedan.

                             Kyotoavtalet

1992 i Kyoto i Japan skrevs ett avtal, Kyotoavtalet. Det är ett avtal som försöker få länder att minska sina utsläpp av skadliga gaser till atmosfären. För att det avtalet skulle verkställas bestämdes det att minst länder som står för en femtedel av alla utsläpp skulle skriva på. 2001 skrev Ryssland på och avtalet "började". De länder som nu hade skrivit på är tvungna att minska sina utsläpp med 5,2% av de utsläppen de hade år 1995. USA vägrar fortfarande att skriva under trots att de står för en fjärdedel av världens utsläpp idag och de ökar hela tiden. Även en del andra länder som inte skrivit under avtalet ökar sina utsläpp.

För att jordens medeltemperatur inte ska öka med två grader måste världen minska sina växthusgaser med 60 %. Eftersom fattiga länder troligtvis inte kommer minska sina utsläpp måste de rika länderna minska sina extra mycket, dessutom släpper rika länder ut mer växthusgaser per invånare än en del fattiga länder. För Sverige betyder detta att utsläppen måste minska med 80-85 % innan år 2050.

                             Allmänt

Jordbruken gör att mycket fosfor och kväve kommer ut i naturen och förorenar vårt vatten, nitrat förorenar grundvattnet. Djuruppfödning gör att ammoniak tas upp i atmosfären.

Sverige har redan nått målet för år 2010 att minska på ammoniak och kväveutsläpp i naturen.

Två mjölkgårdar om dagen lägger ner sin verksamhet.

Hälften av alla hotade svenska arter finns i odlingslandskapen.

En svensk behöver 4000 kvadratmeter jordbruksmark om året för att få all föda som vi sätter i oss årligen. Totalt i världen finns det jordbruksmark så att varje människa "får" 2300 kvadratmeter jordbruksmark om året. Det betyder att svenskar äter mer än de borde och att vad vi väljer att äta för något påverkar klimatet i allra högsta grad. Svenskar äter mest bananer i hela Europa.

Utsläppen av kväve och fosfor i haven ökar. En del arter drar nytta av övergödningen medans andra arter har svårare att överleva.

                             Kött

Sedan 1950-talet har världens köttkonsumtion fördubblats (genomsnitts intaget av kött/person). Kor och andra nötdjur släpper ut mycket metangas. De djuren står för mer än hälften av Sveriges metangas utsläpp. Det finns inte mycket man kan göra på den tekniska sidan för att minska de utsläppen utan för att göra det måste man minska antalet nötkreatur.

Nötkreaturen betar inte lika mycket som förut, numera får de kraftfoder. Kraftfodret odlas inte på ett miljövänligt sätt. Snart kommer det bli frågan om vi odlar mat till djuren eller till oss. En nötstek på ett kilo ger 16,2 kilo växthusgaser i utsläpp. Lamm släpper ut 6,4 kilo och gris 3,6 kilo. Fast grisuppfödning bidrar å andra sidan till att havet blir övergödat samt att de inte betar alls utan måste få annat foder. Kyckling släpper ut 2,9 kilo växthusgaser per tillverkat kilo kyckling. Det bästa köttet man kan äta är vilt som nästan inte ger några utsläpp alls. Det som gör den största skillnaden mellan djuren är den tid de tar innan de är slaktfärdiga. Tar det lång tid går det åt mer energi att föda upp djuret och mer gödsel släpps ut. Från korna kommer också mer metangas att släppas ut.

Kor ska beta färskt gräs, men en valig svensk kossa beter bara två till fyra månader om året och får sedan spannmål istället. Det är vanligt att de får importerad soja och majs som foder, sojan är särskilt populär. Mycket soja kommer från Brasilien där regnskogen Amazonas skövlas för att den ska kunna odlas. Om mer regnskog skövlas där lan de tropiska regnen upphöra och det blir torka. Skulle det hända skulle bl.a. många djurarter dö ut.

Korna gör också att smör och ost inte är särskilt miljövänligt att äta.

Av allt kött som säljs i Sverige är bara hälften svensktillverkat. Svenskar äter mer kött än många européer.

                             Fisk

Nästan all norsk fisk föds upp i fiskodlingar och är inte alls "fri" fisk. Skalade räkor är det livsmedel som är mest energikrävande. Det går åt 220MJ för att få fram ett kilo skalade räkor. (jfr med nötkött som kräver 75MJ)

Norsk lax flygs till Thailand och filéas och packas för att sedan säljas i Sverige. Ett kilo torsk släpper ut 8,4 och odlad lax 6,7 kilo växthusgaser. Det djur som släpper ut mest växthusgaser i tillverkningsprocessen av alla är räkan. Den släpper ut 18 kilo per kilo.

                             Grönsaker och frukt och bär

För att växter och grönsaker ska kunna växa behövs kväve.  I västerländska (i-länder?) tillsätts extra kväve så att det växer ännu bättre.

Tomat är en grönsak som man inte borde äta. De är ofta odlade i växthus där det går åt mycket energi för att driva upp dom. Det används också stora mängder med konstgödsel och bekämpningsmedel. Tomater kräver alltså mycket energi att odla samtidigt som de är ganska så näringsfattiga, därför bör man äta mindre tomater. I stället kan man äta mer baljväxter och rotfrukter. Det är bra att välja frilandsodlade grönsaker. En del tomater släpper ut 5,5 kilo växthusgaser per odlad tomat. Det är uppvärmningen av växthusen som står för de mesta utsläppen.

Det spelar stor roll vilken årstid man köper vilken grönsak eftersom det t.ex. måste ha gått åt mer energi att odla fram ät-dugliga äpplen på våren än på sensommaren.

Det är svårt att veta vad som är miljövanligast, att handla svenska grönsaker är inte alltid bättr för klimatet än grönsaker odlade utomlands och transporterade hit. Till exempel så är det troligare att det är bättre att köpa en frilandsodlad sallad från Spanien än att köpa svenskodlad sallad uppdriven i växthus eftersom det går åt mer energi och ger mer utsläpp att värma upp ett växthus än det är att transportera salladen från Spanien och hit.

Jordgubbar. Det är gott det. Men, de är inte bra för miljön någonstans nästan. En svensk äter ca fyra lite jordgubbar om året, totalt ca 15 000 ton. En genomsnittlig svensk jordgubbe har blivit besprutad sex gånger. Det finns många kemiska medel för att skydda jordgubbarna från bl.a. röta, 26 är tillåtna. En del gifter som är nervdödande medel för skadedjur skadar även bra djur, t.ex. nyckelpigor och daggmaskar. Även fast besprutningen av jordgubbar är så hård så har den varit värre, den har nämligen halverats de senaste tio åren. Det finns gränser för hur mycket medel en jordgubbe får ha varit utsatt för. En del importerade jordgubbar blir därför underkända eftersom de överstiger gränsvärdena. En gång stoppades några egyptiska jordgubbar som visade sig ha 37 gånger det tillåtna gränsvärdet. Magnus Engstedt, trädgårdskonsulent i Jönköping, säger att det är 20 gånger vanligare att hitta ottillåtna medel i importerade frukt och grönt. Ekologisk odling har ökat inom de flesta områdena, men inte inom jordgubbsodlingen, där har den minskat. Bara fyra procent av gubbarna är ekologiskt odlade.

                             Tillsatser i maten

Det finns nästan ingen mat som är naturlig längre, allt innehåller livsmedelstillsatser. Vad är då livsmedelstillsatser? Jo, det är kemikaliska ämnen som gör att maten smakar bättre, ser bättre ut, förlänger hållbarheten eller helt enkelt är till för att dölja smaken av eventuella utfyllnads tillsatser. I glassen Magnum Pistage används t.ex. spenat och andra kemikalier för att glassen ska få den gröna pistage-färgen.

En genomsnittlig konsument i ett i-land får årligen i sig 6-7kg livsmedelstillsatser. Nio av tio livsmedelstillsatser som används är till för att få produkten att se bättre och smakligare ut.

texten är inte riktigt renskriven men man kan nog läsa den ändå =)


fredag-kväll

Fredag-kväll igen. hemma igen fy fan vad tråkigt egentligen. men jag och lillasystern min ska ha filmkväll tror jag. men hon kommer säkert ändra sig och hitta på nått utan mig, som vanligt. fredagar suger om man inte har något att göra!!
men jag kan ju muntra upp mig med att jag fick MVG i både naturkunskap och textil-färg-och-form =) hurra hurra.

nu ägnar jag tiden åt att städa..

jag måste erkänna att jag känner mig otroligt träffad. som bara den. det finns en reklam på radion där en gubbe pratar om sin blogg och hans navell-ludd. mer behöver jag väll inte säga?... ojojoj.. jag är nog ganska patetisk när allt kommer omkring.

och nu står jag här och bloggar för att jag inte har något bättre för mig. patetiskt som bara den.

hemma

jag vaknade idag, alldeles för sent och stressade iväg till skolan så jag han inte känna efter hur jag mådde. men när jag kom till skolan kände jag det: en djävulsk magvärk. så jag hann bara komma dit innan jag gick hem igen. sen sov jag... och kollade lite på naruto. för tillfället mår jag ganska bra, men det kommer nog tillbaka snart :(
nu ska jag träna på ergonomi-provet som jag har i morgon. det är det tråkigaste som finns nästan. om jag har "tur" är jag sjuk imorgon också så jag slipper göra provet. men iofs måste jag göra det senare och det är jobbigt att skjuta upp allt framför sig. det är bättre att ta tag i skiten (säger hon som aldrig gör något...)
jaja, provet får gå som det vill...

Framtiden

Framtiden känns inte särskilt lockande just nu. om ett halvår ligger hela livet öppet för mig, jag kan göra nästan precis vad jag vill och det skrämmer mig något så fruktansvärt. det vore bättre om det fanns lite mindre valmöjligheter. jag har ingen aning om vad jag ska göra... hjälp!

RSS 2.0